Οστεοχονδρωσία του μαστού

Η θωρακική οστεοχόνδρωση είναι μια χρόνια παθολογία κατά την οποία οι σπόνδυλοι των οστών και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μεταξύ τους υφίστανται εκφυλιστικές αλλαγές. Λόγω της χαμηλής κινητικότητας και της καλής προστασίας από το πλαίσιο της πλευράς, οι καταστροφικές βλάβες στη ζώνη αυτή είναι αρκετά σπάνιες. Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης αναπτύσσεται απαρατήρητη, εξελίσσεται αργά αλλά επίμονα και χαρακτηρίζεται επίσης από μια σειρά από συγκεκριμένα συμπτώματα που μεταμφιέζονται ως ασθένειες των εσωτερικών οργάνων. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια με τα πρώτα, ελαφρά σημάδια προβλημάτων στην πλάτη. Η έγκαιρη θεραπεία βοηθά στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Στα πρώτα σημάδια της θωρακικής οστεοχόνδρωσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο

Αιτίες και προκλητικοί παράγοντες

Οι εκφυλιστικές-δυστροφικές διεργασίες στα τμήματα της θωρακικής σπονδυλικής στήλης συμβαίνουν στο πλαίσιο ενδογενών διαταραχών και υπό αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις. Η ανάπτυξή τους προκαλείται συχνότερα από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • κληρονομική προδιάθεση, η παρουσία ενός συγκεκριμένου συνόλου ελαττωματικών γονιδίων.
 • υπερβολική σωματική άσκηση, ειδικά ανύψωση και μεταφορά διαφόρων βαρέων αντικειμένων.
 • ένας καθιστικός τρόπος ζωής που οδηγεί σε συμφόρηση στα σπονδυλικά σώματα και στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
 • συγγενείς ή επίκτητες δομικές ανωμαλίες, για παράδειγμα επικουρικοί σπόνδυλοι, λόρδωση, κύφωση.
 • Τραυματισμοί στην πλάτη και/ή στο στήθος – κατάγματα, παρατεταμένη συμπίεση.
 • πλατυποδία, κλαμπ πόδια?
 • Διαταραχές του κυκλοφορικού σε όλες τις περιοχές, όχι μόνο στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
 • συχνή υποθερμία?
 • ευσαρκία;
 • ενδοκρινικές παθολογίες, μεταβολικές διαταραχές όπως διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός.
 • συστηματικές ασθένειες - ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα.
 • Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα.

Η δύναμη και η κινητικότητα ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση των επιμέρους τμημάτων της. Η ασθένεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα μη αντιμετωπισμένης, σοβαρής οσφυϊκής ή τραχηλικής οστεοχόνδρωσης.

Το κάπνισμα, ο εθισμός στο αλκοόλ και η δηλητηρίαση, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών κινδύνων, προάγουν την καταστροφή των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων, των οποίων οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποτελούνται κυρίως από χόνδρο. Η θωρακική οστεοχόνδρωση διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας παρά σε νέους και μεσήλικες. Αυτό οφείλεται στη φυσική γήρανση του σώματος, στην επιβράδυνση των διαδικασιών αποκατάστασης και στην παρουσία μιας ή περισσότερων σωματικών παθολογιών.

Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Συμπτώματα και σημεία της νόσου

Το κύριο σύμπτωμα της εκφυλιστικής διαδικασίας είναι ο πόνος. Σε αντίθεση με την αυχενική και οσφυϊκή οστεοχονδρωσία, είναι εξαιρετικά σπάνια οξεία, με καύση και μαχαιρώματα. Οι ασθενείς συνήθως περιγράφουν τα συμπτώματα ως θαμπά, πονεμένα ή καταπιεστικά. Το σύνδρομο πόνου μπορεί να επιδεινωθεί κατά την κάμψη/γυρισμό του σώματος, με δυσάρεστες απότομες κινήσεις, με κρίση βήχα ή με αλλαγές θερμοκρασίας. Η ακτινοβολία βρέθηκε να ακτινοβολεί πέρα από την πληγείσα περιοχή. Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης εκδηλώνεται επίσης ως εξής:

 • ακαμψία, αίσθημα σφιξίματος.
 • συγκεκριμένα κλικ, τσακίσματα κατά την αλλαγή της θέσης του σώματος.
 • Απώλεια ευαισθησίας, πάρεση με τη μορφή «αίσθησης ερπυσμού», κάψιμο, μούδιασμα.
 • μυϊκές κράμπες που περιορίζουν περαιτέρω την ελευθερία κινήσεων.
 • Υιοθέτηση μιας αναγκαστικής θέσης στην οποία η ενόχληση δεν εμφανίζεται ή είναι μόνο ήπια.
 • παθολογικές αλλαγές στη στάση, σε μεταγενέστερα στάδια - βάδισμα.
 • μια ελαφρά μείωση της ανάπτυξης που προκύπτει από την καταστροφή των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων και τη σύγκλιση των σπονδυλικών σωμάτων.

Λόγω της συνεχούς έντασης των μυών της πλάτης, εμφανίζονται και σπασμοί στους μύες του λαιμού και της μέσης, που εκδηλώνεται με πόνο σε αυτά τα μέρη.

Η κλινική εικόνα της θωρακικής οστεοχονδρωσίας είναι ένας συνδυασμός συνδρόμων πόνου. Το γεγονός είναι ότι τα προσβεβλημένα τμήματα βρίσκονται σε μια κοινή ζώνη νεύρωσης με πολλά εσωτερικά όργανα. Εάν ένας μετατοπισμένος δίσκος έχει τσιμπήσει μια νευρική ρίζα κοντά στη σπονδυλική στήλη, ο πόνος γίνεται αισθητός σε αυτούς, προσομοιώνοντας κοινές παθολογίες:

 • ο σοβαρός καρδιακός πόνος μοιάζει με στηθάγχη και ακόμη και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
 • Ο πόνος στους μαστικούς αδένες γίνεται η αιτία για επείγουσα διαφορική διάγνωση για τον αποκλεισμό διεργασιών όγκου.
 • Ο σταθερός ή περιοδικός πόνος στο δεξιό υποχόνδριο, στο στομάχι ή στο έντερο είναι παρόμοιος με αυτόν που χαρακτηρίζει τη γαστρίτιδα, τη χολοκυστίτιδα και τις ελκώδεις βλάβες.

Καθώς η οστεοχόνδρωση επιδεινώνεται, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης ή στην κοιλιά. Οι ασθενείς μπερδεύουν την ενόχληση με σημεία νεφρικής νόσου ή γυναικολογικής νόσου. Επικοινωνούν με εξειδικευμένους ειδικούς που μετά την εξέταση παραπέμπουν τον ασθενή σε νευρολόγο ή σπονδυλολόγο.

Ταξινόμηση, κύριοι τύποι

Η συνήθης ταξινόμηση της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης βασίζεται στον τύπο του συνδρόμου πόνου. Υπάρχουν δύο τύποι του:

 • Dorsago – ένας οξύς, οξύς πόνος στο στέρνο που εμφανίζεται κυρίως όταν παραμένετε σε μια θέση σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά περιπλέκεται από ένα αίσθημα έλλειψης αέρα κατά την εισπνοή.
 • Δασαλγία με τη μορφή ήπιων επώδυνων αισθήσεων στην πλάτη που εμφανίζονται τακτικά και υποχωρούν μετά την ανάπαυση.

Αυτή η διαίρεση της παθολογίας σε ομάδες επιτρέπει στον γιατρό να αποφασίσει γρήγορα για την επιλογή του αναλγητικού.

Σταδιακή ανάπτυξη θωρακικής οστεοχόνδρωσης

Στην ανάπτυξή της, η οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης περνά από τέσσερα στάδια. Το καθένα έχει τα δικά του συμπτώματα και ακτινολογικούς δείκτες. Όσο πιο έντονη είναι η παραμόρφωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των σπονδύλων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος, η δυσκαμψία της κίνησης και η παραισθησία. Το στάδιο της νόσου καθορίζει τις θεραπευτικές τακτικές.

Στάδιο Ι

Δεν φαίνονται αλλαγές στην ακτινογραφία. Ωστόσο, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν αποθηκεύει πλέον καλά την υγρασία, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποκατάσταση. Σταδιακά αρχίζει να γίνεται πιο λεπτή, χάνει τη δύναμη και την ελαστικότητα. Μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ελαφριά ενόχληση στην περιοχή του θώρακα. Ένα άτομο το αντιλαμβάνεται ως μυϊκή κόπωση και δεν συμβουλεύεται γιατρό. Επομένως, η νόσος σε αυτό το στάδιο είναι συνήθως τυχαίο εύρημα κατά την εξέταση για άλλο λόγο.

Στάδιο II

Η δομή του ινώδους δακτυλίου γίνεται χαλαρή και ινώδης. Όταν ο πολφικός πυρήνας προεξέχει προς αυτή την κατεύθυνση, ένα ρήγμα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο μεγεθύνεται. Η απόσταση μεταξύ των παρακείμενων σπονδύλων μειώνεται όσο μειώνεται το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου, κάτι που είναι καθαρά ορατό στις εικόνες ακτίνων Χ. Προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατανομή του φορτίου, ο μυϊκός ιστός είναι συνεχώς τεντωμένος. Η ακαμψία αυξάνεται, η ένταση του πόνου είναι ακόμα μέτρια.

Στάδιο III

Ο ινώδης δακτύλιος σκίζεται, πιέζοντας τον πολφικό πυρήνα πέρα από τα όριά του. Εμφανίζεται κήλη δίσκου, η οποία προκαλεί σοβαρά συμπτώματα και σοβαρές επιπλοκές. Εμφανίζεται σημαντική παραμόρφωση των σπονδυλικών σωμάτων και ο σχηματισμός μεμονωμένων οστεοφύτων (αντισταθμιστικές οστικές αναπτύξεις). Το σύνδρομο πόνου γίνεται σταθερό, οι κινήσεις στην πλάτη περιορίζονται σημαντικά.

IV στάδιο

Σε αυτό το στάδιο, η διάγνωση της θωρακικής οστεοχόνδρωσης δεν είναι δύσκολη. Ο συνδετικός ιστός έχει αναπτυχθεί και έχουν σχηματιστεί αρκετά οστεόφυτα. Οι παρακείμενοι σπόνδυλοι στο τμήμα είναι αποκλεισμένοι, πλήρως ή μερικώς ακινητοποιημένοι. Οι ρίζες των νεύρων είναι συχνά τσιμπημένες λόγω φλεγμονώδους οιδήματος, ανάπτυξης οστών και μυϊκών σπασμών. Αυτό εκδηλώνεται με ένα καυστικό, μαχαίρι πόνο. Ο ασθενής αντιμετωπίζει ελάχιστα τις δουλειές του σπιτιού και δυσκολεύεται να κινηθεί.

Επιπλοκές

Η ανάπτυξη δισκογενούς μυελοπάθειας, μιας δυστροφικής νόσου του νωτιαίου μυελού που οφείλεται κυρίως σε συμπίεση από κήλη δίσκου, είναι επικίνδυνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τέτοια επιπλοκή είναι σπάνια στην οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Παρόλα αυτά, στην κλινική πράξη έχουν υπάρξει περιπτώσεις εντοπισμού δισκογενούς μυελοπάθειας σε ένα από τα κατώτερα τμήματα. Λόγω ενός σταδιακά αυξανόμενου νευρολογικού ελλείμματος, η μυϊκή δύναμη μειώνεται και τα τενοντιακά αντανακλαστικά αλλάζουν. Δημιουργούνται ισχαιμικές περιοχές και τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν (έμφραγμα νωτιαίου μυελού). Αυτό χαρακτηρίζεται από κινητικές διαταραχές, απώλεια ευαισθησίας και τροφικές διαταραχές.

Διαγνωστικά μέτρα

Στην πρώτη συνεννόηση, ο γιατρός ακούει τα παράπονα του ασθενούς, τον εξετάζει, εκτιμά τον βαθμό ευαισθησίας του, ελέγχει τα τενοντιακά αντανακλαστικά, εξετάζει το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης. Η διάγνωσή του επιβεβαιώνεται από εργαστηριακές και οργανικές μελέτες:

 • Ακτινογραφία σε δύο προβολές, ανάλογα με τις ενδείξεις - στοχευμένη εικόνα ενός συγκεκριμένου τμήματος.
 • απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού;
 • προκλητά δυναμικά.
 • ηλεκτρονευρογραφία;
 • ηλεκτρομυογραφία;
 • γενικές κλινικές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Για να διαπιστωθεί η αιτία ορισμένων συμπτωμάτων και να αποκλειστούν σωματικές ασθένειες με παρόμοιες κλινικές εκδηλώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί ηλεκτροκαρδιογραφία, υπερηχογραφική εξέταση καρδιακών δομών και ηλεκτροεγκεφαλογραφία.

Η εξέταση και ο έλεγχος των αντανακλαστικών θα βοηθήσει τον γιατρό να κάνει τη διάγνωση της θωρακικής οστεοχόνδρωσης.

Μέθοδοι θεραπείας της θωρακικής οστεοχόνδρωσης

Η θεραπεία είναι ολοκληρωμένη και στοχεύει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της εξάπλωσης της παθολογικής διαδικασίας σε άλλα τμήματα της σπονδυλικής στήλης. Στο οξύ στάδιο, το κάψιμο, ο αφόρητος πόνος εξαλείφεται με έγχυση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Η χρήση γλυκοκορτικοστεροειδών συνήθως εφαρμόζεται σε συνδυασμό με αναισθητικά (μπλοκάρισμα φαρμάκων). Σε άλλες περιπτώσεις, η φαρμακευτική θεραπεία συνίσταται στη λήψη δισκίων, καψουλών, αλοιφών τριβής και βάλσαμων. Η χρήση φαρμάκων από τις ακόλουθες ομάδες έχει αποδειχθεί επιτυχής:

 • μυοχαλαρωτικά για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών.
 • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα με έντονο αναλγητικό αποτέλεσμα.
 • αντισπασμωδικά για τσιμπημένα νεύρα.
 • Παρασκευάσματα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
 • Παρασκευάσματα με βιταμίνη Β6, που βελτιώνουν τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και ενεργοποιούν την αναγέννηση.

Εάν έχει δημιουργηθεί ριζικό σύνδρομο και έχουν προκύψει άλλες επιπλοκές, το άτομο ζει διαρκώς με φόβο μήπως ξανανιώσει βασανιστικό πόνο, που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές διαταραχές. Η συνταγογράφηση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών μπορεί να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις. Στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, εκτός από τα φάρμακα, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες μέθοδοι:

 • θεραπευτικό μασάζ, συμπεριλαμβανομένου του κενού και του βελονισμού.
 • φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες – ηλεκτροφόρηση/υπερφωνοφόρηση, θεραπεία με μαγνητικό πεδίο, παλμικά ρεύματα, θεραπεία UHF, εφαρμογές με οζοκερίτη ή παραφίνη, βελονισμός, ιρουδοθεραπεία.
 • φυσιοθεραπεία και γυμναστική·
 • Έλξη σπονδυλικής στήλης.

Σε περιπτώσεις σημαντικής βλάβης του δίσκου και μυελοπάθειας, η χειρουργική θεραπεία συνταγογραφείται πάντα αμέσως. Αφαιρείται η προεξοχή της κήλης, γίνεται μικροδισκεκτομή, παρακέντηση αξιοποίησης ή ανακατασκευή με λέιζερ του μεσοσπονδύλιου δίσκου, εισάγεται εμφύτευμα ή σταθεροποιείται το τμήμα της σπονδυλικής στήλης.

Πρόληψη της θωρακικής οστεοχονδρωσίας

Ο κύριος στόχος της πρωτογενούς πρόληψης της θωρακικής οστεοχόνδρωσης είναι η εξάλειψη των παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση και σκάσιμο του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Τι συστήνουν οι γιατροί:

 • Αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση στην πλάτη σας.
 • θεραπεύστε έγκαιρα όλες τις ασθένειες - μολυσματικές, ενδοκρινικές, φλεγμονώδεις.
 • Για τραυματισμούς στην πλάτη, ακόμα κι αν φαίνονται μικροί με την πρώτη ματιά, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
 • να απέχουν από το αλκοόλ και το κάπνισμα ή τουλάχιστον να τα περιορίζουν·
 • Συμπληρώστε τη διατροφή σας με λιπαρά ψάρια, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • αποφύγετε την υποθερμία.
 • Κάντε φυσικοθεραπεία για τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε μέρα.

Τέτοια προληπτικά μέτρα είναι αποτελεσματικά για παθήσεις της θωρακικής, αυχενικής ή οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που έχουν ήδη διαγνωστεί. Με τη βοήθειά τους μπορούν να προληφθούν οι παροξύνσεις και η εξέλιξη της εκφυλιστικής-δυστροφικής διαδικασίας.

Εάν έχετε σημάδια οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτά, επικοινωνήστε με την κλινική για ολοκληρωμένη και ικανή θεραπεία.

ερώτηση απάντηση

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μεσοπλεύριας νευραλγίας και της θωρακικής οστεοχόνδρωσης;

Στην πραγματικότητα, η μεσοπλεύρια νευραλγία είναι μια βλάβη των μεσοπλεύριων νεύρων, η οποία μπορεί να περιπλέξει την πορεία της οστεοχονδρωσίας. Υπάρχουν δύο κύριες διαφορές μεταξύ αυτών των παθολογικών διεργασιών. Η νευραλγία χαρακτηρίζεται από παροξυσμικό μαχαίρι ή καυστικό πόνο, ο οποίος επίσης αυξάνεται κατά την εισπνοή. Η θωρακική οστεοχόνδρωση χωρίς τραυματισμό σε ευαίσθητες νευρικές απολήξεις εκδηλώνεται με θαμπό, μακρινό πόνο.

Και η δεύτερη διαφορά είναι η πρόβλεψη. Μετά την εξάλειψη της αιτίας της μεσοπλεύριας νευραλγίας, εξαφανίζεται χωρίς ίχνος. Η οστεοχόνδρωση ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία μόνο στα αρχικά στάδια ανάπτυξης.