Οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης

Οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης

Η φλεγμονή των οστών και του χόνδρινου ιστού είναι ένα πιεστικό πρόβλημα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν στη σύγχρονη κοινωνία. Η πιο συχνά διαγνωσθείσα ασθένεια αυτού του τύπου πρόσφατα είναι η αρθροπάθεια του αστραγάλου.

Με την πάροδο του χρόνου, η εξέλιξη της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό ή πλήρη απώλεια της κινητικής δραστηριότητας των κάτω άκρων, η οποία συχνά οδηγεί σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες - αναπηρία.

Λόγω της σοβαρότητας των συνεπειών, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα αίτια και να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και τα θεραπευτικά χαρακτηριστικά της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου.

Οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου - τι είναι;

Οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσηςείναι μια ασθένεια, η εξέλιξη της οποίας συνοδεύεται από καταστροφή του χόνδρινου ιστού της άρθρωσης των κάτω άκρων, καθώς και των παρακείμενων οστών.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η αρθροπάθεια της ποδοκνημικής χαρακτηρίζεται από χρόνιο χαρακτήρα και κυματομορφή πορεία (συστηματικές φάσεις παροξύνσεων που ακολουθούνται από υφέσεις).

Η νόσος είναι κυρίως χαρακτηριστική για άτομα της παλαιότερης γενιάς, αλλά πρόσφατα γίνεται όλο και πιο συχνή όταν η αρθροπάθεια διαγιγνώσκεται σε άτομα κάτω των 45 ετών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, καταστροφή του χόνδρινου ιστού της ποδοκνημικής άρθρωσης ανιχνεύεται στο 6% των αιτούντων.

Η έγκαιρη διάγνωση και ένα σαφώς καθορισμένο σχέδιο θεραπείας για την αρθροπάθεια του αστραγάλου μπορούν να θεραπεύσουν πλήρως τη νόσο.

Κύρια αίτια και αρχές εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου

Η οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου είναι μια ειδική ασθένεια που μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής, με την ασθένεια να εξελίσσεται μετά από τραυματισμό ή φλεγμονή.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται κυρίως όταν διαταράσσονται οι φυσικές διεργασίες στον αρθρικό χόνδρο.

Λαμβάνοντας υπόψη τους βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της νόσου, αξίζει να επισημανθούν:

 • Μικροτραύμα και σοβαροί τραυματισμοί στον αστράγαλο.
 • ευσαρκία;
 • εκτέλεση χειρουργικής επέμβασης σε μια άρθρωση?
 • εσφαλμένα επιλεγμένα παπούτσια, κατάχρηση ψηλών τακουνιών.
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα?
 • Μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από διάφορες ασθένειες (ουρική αρθρίτιδα, ορμονική ανισορροπία).
 • ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος ·
 • γενετική προδιάθεση;
 • κακή οικολογία.

Υπό φυσιολογικές μεταβολικές συνθήκες, ο επιφανειακός ιστός της άρθρωσης χαρακτηρίζεται από ομαλότητα και ελαστικότητα, που εξασφαλίζουν ανεμπόδιστη ολίσθηση κατά τις κινήσεις.

Όταν μια άρθρωση τραυματίζεται ή διαταράσσονται οι μεταβολικές διεργασίες, χάνεται η ομαλότητα και η ελαστικότητα του ιστού, γεγονός που οδηγεί σε τριβή και επιδεινώνει σημαντικά τις συνέπειες.

Τύποι και βαθμοί βαρύτητας της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου

Σήμερα συνηθίζεται να διακρίνουμε δύο τύπους αρθρώσεων που εντοπίζονται στην άρθρωση του αστραγάλου:

 • πρωταρχικός– Ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών απευθείας σε υγιή ιστό χόνδρου.
 • δευτερογενής (μετατραυματική)– εκφυλιστικές διεργασίες που συμβαίνουν στην ανάπτυξη διαφόρων τύπων ασθενειών/τραυματισμών.

Επιπλέον, η σύγχρονη ιατρική διακρίνει επίσης διαφορετικούς βαθμούς εκφυλιστικών ασθενειών:

Οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης, βαθμού 1– το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης της νόσου, που συνοδεύεται από σαφή εκδήλωση συμπτωμάτων. Οι ασθενείς παραπονούνται κυρίως για συμπτώματα όπως:

 • αυξημένη κόπωση?
 • Πόνος στο πόδι.

Κατά τη διάρκεια των διαγνωστικών διαδικασιών, οι παθολογικές διεργασίες είναι πρακτικά αόρατες, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό της νόσου.

Οστεοαρθρίτιδα ποδοκνημικής άρθρωσης 2 μοίρες– εκδηλώνεται με έντονο πόνο που διαταράσσει τον υγιή ύπνο του ασθενούς.

Εμφανίζονται οπτικά σημάδια της νόσου. Η φλεγμονή των αρθρώσεων είναι οπτικά αισθητή: υπάρχει τοπική αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (κοκκίνισμα) και αύξηση της θερμοκρασίας. Υπάρχει επίσης οίδημα και οι κινήσεις είναι περιορισμένες.

Οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης, βαθμού 3– συνοδεύεται από έντονη δυσφορία και έντονο πόνο πόνο, που είναι σημάδι έναρξης της μετατροπής του χόνδρου σε οστικό ιστό.

Η κινητικότητα των αρθρώσεων περιορίζεται ή χάνεται τελείως. Οι κινήσεις των αρθρώσεων συμβαίνουν με ένα τσάκισμα.

Η έλλειψη της απαραίτητης θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου οδηγεί αναπόφευκτα στην απώλεια της ικανότητας για εργασία και στην απόκτηση του καθεστώτος «ανάπηρος».

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας αστραγάλου

Πριν καταλάβετε πώς και πώς να θεραπεύσετε την οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τα συμπτώματά της.

Αν κοιτάξετε την κλινική εικόνα, μπορείτε να δείτε ότι τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας που εντοπίζεται στον αστράγαλο είναι η αυξημένη κόπωση και ο έντονος πόνος. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η κατάσταση επιδεινώνεται, οδηγώντας σε αυξημένο πόνο που δεν υποχωρεί ακόμη και σε περιόδους ανάπαυσης και μακρού ύπνου.

Με την πάροδο του χρόνου, η κινητική δραστηριότητα της προσβεβλημένης άρθρωσης περιορίζεται σημαντικά και η αρκετά σοβαρή παραμόρφωση της άρθρωσης του αστραγάλου είναι αισθητή οπτικά. Ωστόσο, άλλα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου περιλαμβάνουν επίσης:

 • αύξηση του πόνου ακόμη και με ελαφριά προσπάθεια.
 • αποχρωματισμός του δέρματος και οίδημα του ιστού της προσβεβλημένης άρθρωσης.
 • πρήξιμο του ποδιού?
 • χαρακτηριστικό τσάκισμα κατά τη μετακίνηση της άρθρωσης.
 • Απώλεια της ικανότητας να κινείται ο αστράγαλος ελεύθερα.
 • τοπική αύξηση στους δείκτες θερμοκρασίας.

Η παρουσία λίγων ή και μόνο ενός συμπτώματος οστεοαρθρίτιδας στον αστράγαλο θα πρέπει να είναι λόγος για να αναζητήσετε επειγόντως εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.

Με ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ και πώς αντιμετωπίζω την οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου;

Γιατροί όπως ο ορθοπεδικός τραυματολόγος και ο ρευματολόγος αντιμετωπίζουν την οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια ασθένεια, θα πρέπει να αποφύγετε την αυτοθεραπεία. Η αγνόηση των συμπτωματικών εκδηλώσεων μπορεί να επιδεινώσει τις εκφυλιστικές διεργασίες και να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

Η οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης βαθμού 1 και 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό με τα πρώτα σημάδια, ο οποίος θα σας παραπέμψει σε ειδικό για διάγνωση.

Παρά την πολυπλοκότητα της κατάστασης, η οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου βαθμού 3 μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί, αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται ριζικά μέτρα.

Στις μέρες μας, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου, συμπεριλαμβανομένης της μη φαρμακευτικής θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις διαθέσιμες μεθόδους.

Φυσικοθεραπεία για οστεοαρθρίτιδα ποδοκνημικής

φυσικοθεραπείαείναι ένας μοναδικός τομέας της σύγχρονης ιατρικής που χρησιμοποιεί τόσο φυσικές όσο και τεχνητά δημιουργημένες φυσικές ικανότητες για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Με τη χρήση φυσιοθεραπείας για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου, είναι δυνατό να μειωθεί σημαντικά η χρήση φαρμάκων ή να αποφευχθεί εντελώς.

Οι φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι συμβάλλουν στη σημαντική βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην πάσχουσα άρθρωση, η οποία διασφαλίζει την ενεργοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης στον αστράγαλο.

Τα ακόλουθα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου:

 • ακτινοβολία λέιζερ?
 • επιρροή υπερήχων?
 • ηλεκτρική διέγερση.

Η θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου εξαρτάται από τα συμπτώματα που εμφανίζονται και την ένταση της νόσου.

Μασάζ και αρθροπάθεια αστραγάλου

μασάζείναι ένα σύμπλεγμα μηχανικών και αντανακλαστικών τεχνικών, η χρήση των οποίων εξασφαλίζει αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, η οποία επιταχύνει σημαντικά την αποκατάσταση των προσβεβλημένων ιστών.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου με μασάζ όχι μόνο μειώνει την εξέλιξη της πάθησης, αλλά βοηθά επίσης στην πρόληψη της πιθανότητας επιδείνωσης της.

Μόνο ένας ειδικός που γνωρίζει τα δομικά χαρακτηριστικά των αρθρώσεων μπορεί να κάνει μασάζ για τη θεραπεία της αρθροπάθειας της άρθρωσης του αστραγάλου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάρκεια του μασάζ πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 λεπτά.

Συνδυάζοντας μασάζ και ασκήσεις για την αρθροπάθεια του αστραγάλου, μπορούν να επιτευχθούν τα πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ασκήσεις και κινητική θεραπεία για οστεοαρθρίτιδα αστραγάλου

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η φυσιοθεραπεία (φυσικοθεραπεία) είναι αναποτελεσματική για την οστεοαρθρίτιδα, η σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί για να απαλλαγείτε από τον μισητό πόνο και να βελτιώσετε σημαντικά την ευεξία.

Οι σωστά επιλεγμένες ασκήσεις για την αρθροπάθεια του αστραγάλου οδηγούν σε:

 • Εξάλειψη της αίσθησης ακαμψίας κατά το περπάτημα.
 • Ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στους εσωτερικούς ιστούς της άρθρωσης.
 • επιβράδυνση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πλήρης διακοπή της εξέλιξης της νόσου.
 • Αποκατάσταση, βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με την αρθροπάθεια του αστραγάλου, οι ασκήσεις επιλέγονται αποκλειστικά με βάση τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού.

Χειρουργική επέμβαση για την οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης

Σε μια κατάσταση όπου η συντηρητική θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μια πιο ριζική μέθοδος εξάλειψης της νόσου έρχεται στη διάσωση - χειρουργική επέμβαση.

Σήμερα είναι δυνατοί οι ακόλουθοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων:

 • Ενδοπροσθετική– Ολική αντικατάσταση αστραγάλου
 • Αρθροσκόπηση– εξάλειψη υπερβολικών σχηματισμών στον αστράγαλο.
 • Αρθρόδεση– Ακινητοποίηση της ποδοκνημικής άρθρωσης διατηρώντας τον υπόλοιπο χόνδρο.

Η επέμβαση είναι μια από τις τελευταίες λύσεις για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου. Η έγκαιρη διάγνωση και ένα καλά δομημένο σχέδιο θεραπείας μπορούν να αποτρέψουν ριζικά μέτρα.

Για να εδραιωθεί το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα και να επιταχυνθεί η ανάκτηση της άρθρωσης, οι ειδικοί συνταγογραφούν ένα σύνολο ασκήσεων για την αρθροπάθεια της άρθρωσης του αστραγάλου.

Αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου με φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου αποτελεί μέρος της σύνθετης θεραπείας και προσφέρει την ευκαιρία να ανακουφιστούν τα δυσάρεστα συμπτώματα και να σταματήσουν οι εκφυλιστικές αλλαγές.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της αρθροπάθειας του αστραγάλου μπορεί να αποφασιστεί μόνο από έναν ειδικό που γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της διαγνωσθείσας νόσου. Η αυτοθεραπεία με φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον οργανισμό.

Όλα τα φάρμακα για τη θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου χωρίζονται σε διάφορες ομάδες, οι οποίες διαφέρουν όχι μόνο στις αρχές δράσης, αλλά και στον βαθμό αποτελεσματικότητας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από αυτά.

Αντιφλεγμονώδες και ανακουφιστικό από τον πόνο

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης της νόσου.

Ο κύριος στόχος αυτού του τύπου παρέμβασης είναι η ανακούφιση του πόνου και η μείωση της φλεγμονής στην άρθρωση.

Σήμερα, η φαρμακευτική αγορά προσφέρει αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα όχι μόνο με τη μορφή τζελ και αλοιφών, αλλά και με τη μορφή δισκίων, επιθεμάτων και ενέσεων.

Αντισπασμωδικά-μυοχαλαρωτικά

Φάρμακα για τη θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου, όπως αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά, συνταγογραφούνται ως ενεργό βοήθημα για την καταπολέμηση των σπασμών των μυών που γειτνιάζουν με τις προσβεβλημένες αρθρώσεις.

Τα αντισπασμωδικά προσφέρουν μυϊκή χαλάρωση και ανακούφιση από τον πόνο. .

Χονδροπροστατευτικά

Χονδροπροστάτηςείναι ένα φάρμακο για τη θεραπεία της αρθρώσεως της άρθρωσης του αστραγάλου, το οποίο διεγείρει την παραγωγή επαρκούς ποσότητας ενδοαρθρικού υγρού, το οποίο εξασφαλίζει επιταχυνόμενη αναγέννηση των ιστών και κορεσμό με ζωτικές βιταμίνες και μέταλλα.

Πιθανές επιπλοκές

Χωρίς ολοκληρωμένη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου, η πιθανότητα πλήρους αποκατάστασης πέφτει σχεδόν στο μηδέν.

Η αυτοθεραπεία και η αγνόηση των συμπτωμάτων της νόσου οδηγούν αναπόφευκτα σε ακινητοποίηση και αναπηρία των άκρων.

Με την παρουσία συμπτωμάτων και ανεπαρκούς θεραπείας της αρθροπάθειας του αστραγάλου, η εξέλιξη των καταστροφικών διεργασιών οδηγεί στην ανάπτυξη οστεοφύτων (αναπτύξεις στον οστικό ιστό), τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Το συνεχές πρήξιμο των ιστών της προσβεβλημένης άρθρωσης μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών στα αιμοφόρα αγγεία, ιδιαίτερα στην επιδείνωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην εξασθενημένη κυκλοφορία του αίματος.

Οι μακροχρόνιες καταστροφικές διεργασίες στην άρθρωση οδηγούν σε ακινητοποίηση του αστραγάλου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο συνοδών ασθενειών και τραυματισμών.

Βασικές αρχές της διαιτητικής διατροφής για την αρθροπάθεια του αστραγάλου

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, έχει βρεθεί ότι η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που δεν τηρούν τη διατροφή τους.

Η τήρηση μιας δίαιτας και η λήψη υπόψη ορισμένων διατροφικών αρχών επιταχύνει τη θεραπεία πολλών ασθενειών, ιδιαίτερα της οστεοαρθρίτιδας.

Η πιο σημαντική αρχή διατροφής για την οστεοαρθρίτιδα είναι η ισορροπία. Επιπλέον, κριτήρια όπως:

 • κανονικότητα των γευμάτων?
 • ποικιλία τροφίμων?
 • Σχέση θρεπτικής αξίας και έντασης κατανάλωσης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας και αποκατάστασης, η διατροφή του ασθενούς θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από πιάτα που παρασκευάζονται με ζελατίνη. Επιπλέον, είναι σημαντικό να προτιμάτε τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνες διαφορετικών ομάδων και άλλα χρήσιμα μικροστοιχεία.

Για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας, συνιστάται επίσης να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ανθρακούχα ποτά και το αλκοόλ.

Πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας στην ποδοκνημική άρθρωση

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου είναιπρόληψη.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ή να εξαλειφθεί πλήρως η πιθανότητα εκφυλιστικών-δυστροφικών διεργασιών στην άρθρωση του αστραγάλου, οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο συνιστούν την τήρηση των απλούστερων αρχών:

 • συνεχής παρακολούθηση της διατροφής ·
 • Παρακολούθηση και έλεγχος του βέλτιστου σωματικού βάρους.
 • Προσοχή και αποφυγή τραυματισμών κάτω άκρων.
 • Αφήστε αρκετό χρόνο για μια καλή προθέρμανση πριν από τη σωματική δραστηριότητα.
 • έγκαιρη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών.
 • Διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας των μικροστοιχείων στο σώμα.

Η συμμόρφωση με τις απλούστερες συστάσεις πρόληψης εξαλείφει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων αρθροπάθειας του αστραγάλου και περιορίζει την ανάγκη θεραπείας τέτοιων παθήσεων.

Θυμηθείτε ότι η συμβουλή γιατρού κατά την παρατήρηση των πρώτων συμπτωμάτων της αρθροπάθειας του αστραγάλου εξασφαλίζει έγκαιρη διάγνωση και υψηλής ποιότητας και επιτυχή θεραπεία.